Meruňky: Jogurtová placka či meruňkový závin z roku 1918?

foto: Unsplash

Meruňky patří mezi nejoblíbenější ovoce. Bohužel se prakticky nedají skladovat, takže pokud neuděláte džem nebo je neusušíte, musíte vymyslet, co s nimi. Pár nápadů máme!

Meruňky u nás již dávno zdomácněly, jejich původ lze ale vystopovat do pravěké Číny. Do Evropy je pravděpodobně přivezl Alexander Veliký. Existují i teorie, že strom poznání dobra a zla, z něhož Adam s Evou utrhli zakázané ovoce, nebyla ve skutečnosti jabloň, ale právě meruňka. Už jen to leccos vypovídá o oblíbenosti tohoto ovoce. Zajímavé je, že například za oceán se z Evropy rozšířily až v 18. století.

Multivitaminy přímo ze stromu

Meruňky jsou bohaté na betakaroten a vitaminy A, B i C. Najdeme v nich také řadu cenných minerálních látek, například draslík, hořčík, železo, fosfor, mangan, fluor, kobalt, bor či křemík. Některé studie uvádějí, že mají příznivý vliv na zpomalení stárnutí organismu a na zdraví nehtů, vlasů a pokožky. Obsahují celkem dost sacharidů, ty zralejší více, ale kaloricky nejsou až tak vydatné. 100 g má jen 55 kcal. Což je způsobené i tím, že obsahují velké množství vody. Meruňky také, především díky vysokému obsahu provitaminu A, posilují imunitu a dokáží i snížit hladinu cholesterolu v krvi. Díky obsahu hořčíku příznivě působí na naše nervy a snižují míru únavy.

Nejlepší je samozřejmě jíst meruňky čerstvé, ale bohužel se rychle kazí, takže pár receptů, jak je nejlépe využít, vám jistě přijde vhod.

Meruňková jogurtová placka

Budete potřebovat:

300 g polohrubé mouky, 150 g cukru, 200 g plnotučného jogurtu, 2 celá vejce, 1,5 dcl oleje, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, cca 300 g meruněk

Postup:

Všechny ingredience jen ručně smíchejte. Do mísy nejdříve dejte mouku, cukr, prášek do pečiva a pak vejce, jogurt a olej. Těsto vlijte do vymazaného pekáčku, přidejte vypeckované meruňky a dejte péct do vyhřáté trouby (cca 170 stupňů) na zhruba 25 minut.

Meruňkový závin podle receptu z roku 1918

Ušlehejte sníh z 8 bílků, přidejte 14 dkg cukru, 8 žloutků, 14 dkg mouky a 9 dkg rozpuštěného másla. Na plech položte papír, rozetřete těsto na prst silné a dejte péct do růžova. Po upečení plát otočte, sloupněte papír, potřete meruňkovou zavařeninou nebo krátce povařenými čerstvými meruňkami s lžící pudinkového prášku a ihned zabalte do rolády. Tím by bylo hotovo, ale v původním receptu ještě stojí: „Krájejí se šikmé řízky, potřou se po jedné straně zavařeninou a dají na chvíli ještě do trouby.“

O šlehačce či zmrzlině navrch se tam už nic nepíše, ale my podobné vylepšení rozhodně doporučujeme.

Tento recept pochází z knihy První republika u stolu od Jaroslava Vašáka (CPress, 2017). Když ho vyzkoušíte, pochopíte, že vařit podle starých osvědčených receptů je sázkou na jistotu.

Zdroj: webmd.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, www.kaloricketabulky.cz

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související