Jsou recepty, které si okamžitě zamilujete, protože jsou téměř bez práce. A tak dobré, že si je všichni hned zamilují. A přesně takové jsou tvarohové koblížky!
Také milujete recepty, kdy se jen vše zamíchá a hned vaří, peče nebo smaží? Zašpiní se minimum nádobí, je to hotové raz dva, a navíc děsně dobré? Tak přesně takový je recept na tvarohové koblížky, které zvládne připravit i dítě. Možná nevypadají úplně dokonale, ale ta chuť je jedinečná!
Potřebujete:
- 250 g tvarohu
- 4 celá vejce
- 1 lžíci cukru
- 1 lžíci rumu
- 250 g hladké mouky
- špetku soli
- 1 prášek do pečiva
Postup:
Vše smíchejte v míse na hladké těsto. Nechte chvilku odpočinout a pak hned lžící vykrajujte malé bochánky a ty vkládejte do vyšší vrstvy rozpáleného oleje. Nejlépe to jde dvěma lžícemi. Těsto se malinko lepí a je trošku řidší, takže tvar koblížků nebude dokonalý, ale tím se nedejte odradit. Smažte z obou stran, nechte okapat na ubrousku a ihned podávejte pomazané marmeládou a zakysanou smetanou nebo jogurtem, případně ušlehanou smetanou. Pro malé děti se koblížky dají také rozkrojit, pomazat zevnitř a pak podávat. Mnohem méně se umažou. Nejvíc chutnají s jahodovou nebo borůvkovou marmeládou.
Další skvělé recepty:
Koblížky a jak šel čas
Koblihy mají bohatou a složitou historii, přičemž nejranější formy smaženého pečiva existovaly už ve starověkém Egyptě a Řecku. Za moderní, smaženou koblíhu, jak ji známe, vděčíme spíše německé a rakouské tradici ze 16. století, která se vyvinula ze smaženého těsta bez náplně. V Česku se poprvé objevují v 15. století a později zdomácněly jako tradiční masopustní pečivo.














