Změna jídelníčku může prodloužit život až o 13 let

foto: Unsplash

Alespoň to tvrdí nejnovější studie, zveřejněná tento týden v časopise PLOS Medicine. Co bychom tedy měli, v zájmu dlouhověkosti, vlastně jíst?

Studie se zaměřila na to, zda bychom mohli žít déle, pokud vyměníme „typickou západní stravu“ plnou červeného masa a průmyslově zpracovaných potravin za jídelníček založený především na ovoci, zelenině, celozrnných výrobcích, ořeších a luštěninách.

Čím dříve, tím lépe

Informaci přinesl přinesl web CNN s tím, že závěry vědců jsou poměrně jednoznačné. Zjistili, že kdyby dvacetiletá žena postavila už v tomto věku své stravování právě na podobném zdravějším jídelníčku, dožila by se v průměru o deset let déle. U mužů byl výsledek ještě o tři roky delší.

Ale i u starších byl progres velmi patrný. Ženy nad 60 let by svůj život díky zdravější stravě mohly prodloužit o celých osm let, muži o devět. Převážně rostlinná strava by dokonce pomohla v delším dožití i lidem nad osmdesát let. Ženám i mužům překvapivě stejným dílem, průměrně o 3,5 roku.

„Představa, že zlepšení kvality stravy by snížilo riziko chronických onemocnění a předčasné smrti, je již dlouho známá a je logické, že méně chronických onemocnění znamená delší délku života,“ uvedl pro web CNN k výsledkům Dr. David Katz, specialista na preventivní medicínu a výživu.

Co tedy jíst?

K modelům účinků stravy na délku života použili norští vědci data ze studie z roku 2020 (Global Burden of Disease). Ta zanalyzovala 286 příčin úmrtí, 369 nemocí a zranění a 87 rizikových faktorů ve 204 zemích po celém světě. A dospěli k tomu, že pro delší život je důležité jíst především stravu bohatou na luštěniny (čočka, hrách, fazole) a ořechy (mandle, vlašské ořechy, pekanové ořechy a pistácie). Jako nejvýhodnější se podle odborníků znovu ukázala již dlouho oslavovaná tzv. středomořská dieta, postavená na zelenině, rybách, ovoci, již zmíněných luštěninách, kvalitním oleji a bylinkách.

Pokud opravdu chceme žít déle, je podle vědců nejdůležitější omezit spotřebu červeného masa a uzenin. „Existují podstatné důkazy, že právě červené maso a uzeniny mohou způsobovat rakovinu tlustého střeva. A jsou natolik silné, že Světová zdravotnická organizace je už v roce 2015 klasifikovala jako karcinogenní,“ řekl epidemiolog Oxfordské univerzity Tim Key v rozhovoru pro CNN.

Alespoň jednou týdně

Je jasné, že většina z nás nedokáže svůj jídelníček překopat ze dne na den. Ale podle odborníků je dobré začít tak, že alespoň jednou až třikrát týdně uvaříme jídlo, jehož základem budou právě luštěniny, které jsou skvělým zdrojem bílkovin, zelenina a ořechy či jiná semínka. A menší množství bílého masa nebo ryb. A alespoň jednou týdně zařadíme zcela vegetariánské jídlo. Pokud se z toho stane zvyk, už nad tím nemusíme přemýšlet. Zjistíme, že i taková jídla jako gratinovaný květák, losos se špenátem či v papilotě nebo grilovaná zelenina jsou skvělé. A chutnají i lépe než náš obvyklý jídelníček založený na nezdravých pochutinách.

zdroj: www cnn.com, health.usnews.com, www.healthdata.org


Co se stane s tělem, když začneme jíst méně masa? A je to vůbec potřeba?

foto: Unsplash

Kuskus s kapustou a rajčaty… Zdravé neznamená nudné!

foto: Unsplash

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související