Blíží se masopust. Zaděláte na koláče nebo na koblihy?

foto: Unsplash

Masopustní veselí se letos snad konečně odehraje tak, jak jsme byli zvyklí. A k němu samozřejmě patří i tradiční dobroty.

K období masopustu již neodmyslitelně patří domácí zabijačky, veselé průvody masek, popíjení pálenky, ale i smažení koblih a pečení koláčů. Umíte je? Pokud si s kynutým těstem zrovna netykáte, vyzkoušejte je podle následujících receptů. Jsou osvědčené a pokud dodržíte postup, určitě se povedou.

Aby byly koblihy hezky nadýchané, vláčné a nevypily při smažení zbytečně moc tuku, musí být těsto správně vykynuté, s dostatečným množstvím žloutků a rumu. Ten právě zajistí, že nebudou zbytečně mastné.

Na masopustní koblihy potřebujete:

  • 500 g hladké mouky
  • 40 g cukru krystal
  • 50 g másla
  • 3-4 žloutky (podle velikosti)
  • 2 lžíce rumu
  • 30 g droždí
  • 1/4 l mléka
  • citronovou kúru
  • sůl
  • olej na smažení
  • meruňkovou marmeládu
  • mloučkový cukr na posypání

Postup:

Do mísy nasypte mouku, na ni rozbrobte droždí, posypte trochou cukru, pokapejte asi lžící vlažného mléka, malinko zasypte moukou a nechte vzejít kvásek. Žloutky s asi polovinou cukru a máslem utřete do pěny, zamíchejte nastrouhanou kůru z jednoho bio citronu a přidejte k mouce s kváskem. Přidejte špetku soli (ne na kvásek!), zbytek cukru a teplého (ne horkého) mléka. Vymíchejte ideálně v robotu hladké nelepivé těsto. Na správně vypracovaném těstě by se měly tvořit malé puchýřky. Posypte ho malinko moukou, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte dobře vykynout. Trvá to hodinu až hodinu a půl.

Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučený vál a rozválejte na placku asi 1 cm silnou. Skleničkou nebo vykrajovátkem vykrajujte kolečka. Doprostřed každého dejte lžičku marmelády, přiklopte druhým kolečkem, okraje pevnět stiskněte k sobě a nechte koblihy ještě cca 20 minut znovu kynout. Druhý způsob je, že vyválíte silnější asi 2 cm silnou placku, z ní vykrájíte kolečka, která zase necháte ještě kynout a pak je smažíte bez marmelády. Tu do nich po usmažení pak vtlačíte cukrářským sáčkem. Dá se to i velkou plastovou stříkačkou. Druhý způsob má tu výhodu, že vám při smažení nevyteče žádná marmeláda, která by se v oleji připalovala.

Zbylé kousky těsta můžete osmažit jen tak nebo z nich zakroutit tzv. hady, usmažit je a posypané cukrem je nabídnout dětem. Milují to. Koblihy se musí smažit ve vysoké vrstvě oleje minimálně třícentimetrové, aby neklesaly na dno. Olej musí být dostatečně rozpálený. To poznáte tak, že když do něj vhodíte kousek těsta, okamžitě se začne smažit. Koblihy se také nesmí při smažení dotýkat. Každou smažte zhruba dvě tři minuty z každé strany a pak nechte okapat ideálně na mřížce. Hotové pocukrujte.

Na masopustní koláče potřebujete:

  • 280 ml vlažného mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 500g hladké mouky
  • 100g cukru krupice
  • špetka soli
  • 140g změklého másla
  • 3 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 rozšlehané vejce na potření

Postup: Těsto se zadělává stejně jako to na koblihy. Nechá se pořádně vykynout, pak se rozválí na placku silnou asi půl centimetru a vykrajují se větší skleničkou kolečka. Ta se nechají ještě asi 20 minut kynout, pak se pokladou tvarohovou, makovou nebo povidlovou náplní (zkusit můžete i ořechovou z níže uvedeného receptu na svatomartinské koláče), okraje se potřou vejcem, koláče se posypou drobenkou a pečou se při 170°C asi 25 minut.

Recept na náplně najde u tohoto receptu na buchty.





Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související