Lahoda. Nirvána pro všechny čokoholiky a slast pro všechny děti. Brownies je prostě dar bohů.
Přitom upéct dokonalé brownies není žádná věda. Recept je úplně jednoduchý, počet ingrediencí velmi malý… Tak proč se někdy nepovede? Těsto připravíte snadno, tam snad ani chybovat nemůžete. Vtip je v tom, ho nepřepéct. Stačí minuta navíc a místo lahodného vláčného moučníku máte drobivou hmotu, které sice není špatná, ale k dokonalosti kýženého výsledku má daleko. Takže za prvé! Od každého, byť sebevyzkoušenějšího receptu, odečtěte pět minut. Stoupněte si k troubě a kontrolujte klidně po minutě. Každá trouba peče jinak, a hlavně hodně záleží na zvolené formě, respektive výšce moučníku. Každý půl centimetr rozhoduje. Brownies musíte vyndat ve chvíli, kdy se na špejli začnou tvořit žmolky, ale těsto je stále lehce tekuté. Po vyndání totiž ještě dojde. Také je důležité nekrájet ho hned, ale počkat až téměř vychladne. Vlažné brownies je ovšem nejlepší. Se šlehačkou nebo ještě lépe vanilkovou zmrzlinou. Mlask!
Potřebujete:
300 g hořké kvalitní čokolády (70 – 80 % kakaa)
200 g másla
3-4 větší vejce
200 g hnědého třtinového cukru
70 g hladké mouky
Postup:
Čokoládu s máslem rozpusťte na vodní lázni. Vejce s cukrem vyšlehejte ručně či v robotu do světlé pěny. Pokud máte sladší čokoládu (zejména ty na vaření bývají sladké dost) cukr uberte. Když je směs krásně hustá a lesklá, pomalinku vmíchejte rozpuštěnou, ale trochu zchladlou čokoládu a na závěr za stálého míchání vsypte přes sítko mouku.
Směs vlijete do formy vyložené pečicím papírem, potřeným máslem. Pečte ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 20 minut.
Povrch brownies by měl být hezký lesklý, a pod prstem jemně pružit. Pokud ho chcete mít originálnější, můžete do těsta přidat nahrubo nasekané ořechy nebo i sušené ovoce. V USA jsem se setkala i s variantou s kokosem, ale to už byl, myslím, úplně jiný, i když taky moc dobrý moučník.
Hotové brownies nakrájejte na kostky a ozdobte čokoládou nebo oříšky. Skvělé jsou k němu i jahody.