Domácí mangová zmrzlina nemá moc kalorií, příprava je nenáročná a chuť jedinečná

Vítané osvěžení!
foto: Unsplash

Vyrábět si domácí zmrzlinu není jen tak, ale ty ovocné jsou docela snadné na přípravu. Mangová zmrzlina má navíc další benefity, o kterých možná ani nevíte.

Mango bývá často právem označované za krále ovoce. Je plodem tropického stromu mangovníku indického (Mangifera indica), o kterém se předpokládá, že doma je v oblasti mezi Bangladéši a severovýchodní Indií, kde se pěstuje už od pradávna. Na celém světě existuje několik set kultivarů, které se liší velikostí, tvarem, sladkostí i barvou slupky či dužiny. Ta může být světle žlutá, nazlátlá, oranžová nebo i zelená. U nás často koupíme nedozrálé plody, ale pokud máte možnost ochutnat ty, které opravdu dozrály na slunci, rychle zjistíte, že tohle ovoce je skutečně velmi lahodné.

Používá se v mnoha světových kuchyních, jí se čerstvé jako dezert, kombinuje se s masem či mořskými plody, přidává se do kari, dělají se z něho chutney, omáčky i džemy.

Mangu se daří pouze v tropických oblastech a jeho světová produkce neustále roste. Největším producentem manga je Indie, největší světovým exportérem ovšem Mexiko. 

Mango je bohaté na vitamin C a betakaroten. Jeden zralý plod obsahuje polovinu doporučené denní dávky vitamínu C a víc jako osmdesát procent doporučeného denního přijmu vitaminu A. Významný je i obsah vitaminu E, vitaminů skupiny B, hořčíku, zinku a manganu.

Domácí mangová zmrzlina

Potřebujete:

  • 250 g zralého manga (může být i zmražené)
  • 100 ml šlehačky
  • 2 lžičky limetové šťávy
  • 3 lžíce javorového sirupu

Postup:

Dobře zralé mango oloupejte, nakrájejte na kostičky a nechte zmrazit. U nás se ale dobře zralé mango shání špatně, většina z nich je sklizená nezralá a zchlazená k nám pak putuje i týdny po utržení. Dobrým řešením je koupit už zmražené, které mělo šanci dozrát ve své domovině hezky na sluníčku.

Nejdříve ušlehejte šlehačku. Pak rozmixujte mango se sirupem a limetkovou šťávou na hladký krém, který ručně smíchejte se smetanou. Můžete podávat hned, nebo nechte ztuhnout. Během tuhnutí několikrát promíchejte. Pokud na zmrzlinu zapomenete (což není moc pravděpodobné) a bude příliš tuhá, nechte ji chvilku povolit. Hodí se i do zmrzlinových pohárů s ovocem a moc dobrá je s vanilkovou nebo čokoládovou polevou.

Zdroj: healthline.com, BBC Good Food

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související