Hit podzimu: Voňavý jablečno-dýňový koláč z křehkého těsta

foto: Unsplash

Čím si zpříjemnit pošmourný listopadový víkend? Koláč s náplní voňavou tak, že se seběhnou i sousedi, je tou pravou volbou. Ten pravý šmrnc mu dodá vanilka a badyán. A můžete si ho upéct ve dvou variantách.

Také milujete koláče z křehkého těsta? Nejlepší ale nejsou ihned po upečení, potřebují chvíli, aby se do nich voňavá náplň hezky nasála. Možností, čím je naplnit, je hodně. Mnozí dávají přednost jablkům, ale tahle varianta s dýní, povyšuje celkem obyčejný koláč na delikatesu. My ale nabízíme hned dvě varianty náplně. Ta první je, když smícháte dýňové pyré s jemně podušenými jablky jedna ku jedné. Ale druhá možnost, tedy dýňové pyré vyšlehané s tvarohem, má také něco do sebe! U obou variant ale nesmíte zapomenout na správné vychucení. Badyán, vanilka, hřebíček a špetka anýzu jsou tou božskou kombinací, která z vás udělá mistra cukráře. Zejména, když si trochu vyhrajete s těstem.



Na jablečno-dýňový koláč z křehkého těsta potřebujete:

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • cca 50 ml vody
  • špetka soli

Na náplň:

  • 1 menší dýně
  • 3 větší sladká jablka nebo vaničku polotučného tvarohu
  • asi 3 lžíce cukru
  • vanilkový lusk, badyán, hřebíček, anýz

Postup: Jako první si připravte těsto a nechte ho ve folii v lednici alespoň dvě hodiny odpočívat. Ještě lepší je nechat ho odležet do druhého dne. Do mouky rozkrájejte máslo pokojové teploty, přidejte špetku soli a trochu vody. Každá mouka saje jinak, proto ji přidávejte postupně. Těsto se zprvu lepí na ruce, ale postupně vám vznikne kompaktní hmota.

Dýni rozkrojte, vydlabejte a dejte do trouby na 160 stupňů asi na 30 minut zapéct do změknutí. Dýni hokaido loupat nemusíte. Poté nechte dýni zchladnout a rozmixujte ji dohladka. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, rozkrájejte a krátce v trošce vody s kořením (asi polovina semínek z vanilkového lusku, 1/4 badyánu, 1 hřebíček, 1 zrnko anýzu) poduste a pak také rozmixujte. Obě pyré smíchejte jedna k jedné a oslaďte. Dýňové vám pravděpodobně (podle velikosti dýně) zbyde, to využijte na polévku nebo jako přílohu k masu. Při druhé variantě nahraďte jablka vyšlehaným tvarohem a přidejte podrcené koření

Těsto vyválejte, přeneste do formy, asi třetinu si nechte na ozdoby na vrch. Přidejte pyré, zbylé proužky či jiné tvary těsta a dejte do vyhřáté trouby na 160 stupňů upéct do růžova. Trvá to asi 25-30 minut.

Každý den jedno jablko

Každý Čech sní ročně až 25 kilogramů jablek, což z nich dělá naše nejoblíbenější ovoce. Receptů na moučníky z nich existující tisíce, kromě jablečného štrúdlu či buchet je mřížkový koláč tou největší klasikou, které ovšem můžete dát i modernější a zdravější ráz

Jablka jsou mnohými odborníky na výživu považována za jednu z nejzdravějších potravin. Obsahují minerální látky jako draslík, hořčík, fosfor či železo, vitamin C i vitamíny skupiny B a dokonce patří mezi lamače rekordů v obsahu antioxidantů. Mohou být také užitečným pomocníkem při zažívání, protože obsahují enzymy podporující trávení a také celulózu. A co víc, mohou mít dokonce pozitivní vliv na naši paměť a mozkové funkce.

Jsou dýně zdravé?

Dýně jsou obecně nízkokalorické, zhruba 250 g čerstvé dýně obsahuje jen 49 kcal (z až 94 % ji tvoří voda), takže jsou určitě vhodně i při redukční dietě. Vynikají především obsahem betakarotenu a vitaminu A, ale dále v nich najdeme i mnoho dalších vitaminů a minerálů. Jeden šálek vařené dýně (245 gramů) obsahuje: 0,2 g tuku, 2 g bílkovin, 12 g sacharidů, 3 g vlákniny, vitamin A,B2 E i C, draslík, železo a kromě toho i malé množství hořčíku, fosforu, zinku. Dýně je také jedním z nejlepších zdrojů luteinu a zeaxantinu, dvou látek spojených s nižším rizikem degenerativních změn způsobených věkem.

zdroj: healthline.comeverydayhealth.comhealthline.comhealthline.com, www.medicalnewstoday.com, www.bbcgoodfood.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související