Vyzkoušeli jsme: „Babčičky“ podle receptu z roku 1930. A byly famózní…

foto: Pixabay

Miluju listování starými kuchařkami. Nebo i těmi novějšími, které se zapomenutými recepty zabývají. Člověk tam občas najde úplné poklady. Tak třeba tušíte, co byly babčičky?

Jedna z mých oblíbených kuchařek je „První republika u stolu“ od nestora české gastronomie Jaroslava Vašáka. Nedávno jsem v ní objevila recept, který mi připomněl cukroví, které mi pekla babička. Malé šátečky plněné tvarohem, marmeládou nebo mákem. Někdy i jablky nebo povařenými hruškami. Pamatuji si, že těsto bylo křehoučké, jen se rozpadalo v puse. Jak by ne, když základem je tvaroh.

A tak jsem babčičky podle receptu z roku 1930 musela vyzkoušet. A hádejte, co… Bylo to ono! Chutnaly přesně tak, jak si je pamatuju, jen v originálním receptu se do nich dává pouze zavařenina. Ani není napsáno jaká. Já si je ale po vzoru babičky naplnila tvarohem, mákem i domácím jahodovým džemem.

Na babčičky potřebujete:

  • 15 dkg měkkého tvarohu
  • 12 dkg polohrubé mouky
  • 10 dkg másla
  • trochu soli
  • zavařeninu

Postup: Z uvedených surovin vypracujte hladké těsto a nechte ho v chladu aspoň hodinu odpočívat. Potom jej rozválejte na sílu nože a rozkrájejte na čtverce. Na střed dejte zavařeninu a rohy složte k sobě. Vzniklé šátečky klaďte na vymazaný plech vedle sebe bez velkých mezer a v horké troubě upečte. „Cukrem posypané nesou se za tepla na stůl, vychladlé babčičky chutnají však též velmi dobře,“ píše se v receptu doslova.

Zkušenosti se vždycky hodí

Pamatovala jsem si, že babička používala vždy jen tvaroh ve staniolu, nikdy ne v plastové vaničce. A ještě ho nechávala přes noc vykapat. Měl by totiž být co nejsušší, protože těsto se při přípravě docela lepí, ale přidávat mouku není dobrý nápad. Babčičky jsou pak zbytečně tvrdé. A určitě nechte těsto odležet. Čtverce krájejte raději menší, lépe se s nimi pracuje. Ještě jednodušší je, když je jen přehnete na trojúhelníčky a vidličkou trošku zmáčknete okraje. Náplň nevyteče a máte s tím méně práce. Pekla jsem je ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 20 minut do růžova. A byly úžasné!

Další skvělé a osvědčené recepty na víkendové pečení:





Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související