Jižní Tyrolsko zavoní v Praze

Nenechte si ujít mimořádný kulinářský zážitek!
foto: Hotel Gran Ander

Warning: Undefined array key "file" in /data/web/virtuals/240472/virtual/www/domains/runwayonline.cz/wp-includes/media.php on line 1712

Od 6. do 9. října proběhnou v pražské restauraci Pelikán v ulici Na Příkopě Jihotyrolské dny. Menu, v němž se prolínají vlivy alpské a středomořské kuchyně, zde osobně připraví šéfkuchař Andrea Irsara.

Jižní Tyrolsko, tedy ta nejsevernější část Itálie, je skvělou, naprosto specifickou kuchyní proslulá. Rakouský vliv je tu stále velmi patrný ve všech sférách života – kuchyni nevyjímaje. Z té rakouské, ale také německé a italské si zdejší gastronomie vzala jen to nejlepší. Jihotyrolští šéfkuchaři jsou vesměs všichni velcí patrioti, kteří vaří především z místních, prvotřídních surovin. Špek, jablka, chřest, šunka, skvělé sýry i víno, bylinky, různé druhy masa…. To vše v těch nejrafinovanějších a zároveň jednoduchých kombinacích, které dají vyniknout plným a neošizeným chutím.

„Jihotyrolská kuchyně to je spíš životní styl,“ vysvětluje Andrea Irsara, majitel a šéfkuchař gurmánské restaurace “La Stüa dla Lâ” v Alta Badia. „Respekt k přírodě, sezónnosti a výtečným místním surovinám je tu znát na každém kroku. A určitě není náhodou, že jen na patnácti kilometrech čtverečních tu najdete čtyři michelinské hvězdy a k tomu další dobré restaurace a horské chaty, kde všude ochutnáte výtečná jídla i nápoje. Mírné klima, úrodná půda a alpská krajina tu už po generace ovlivňují způsob vaření,“ dodává proslulý 47letý kuchař.

foto: Alex Moling

Velmi lákavé menu

A to nejlepší, co Jižní Tyrolsko nabízí, můžete nyní v příštích dnech ochutnat i vy v restauraci Pelikán v centru Prahy. Od 6. do 9. října tu probíhají dny jihotyrolské kuchyně, na které si Andrea samozřejmě přiveze své oblíbené suroviny i vína. A menu vypadá hodně lákavě, jen posuďte sami.

Andrea Irsara navštíví Prahu poprvé a moc se na ni těší. „Ještě jsem neměl možnost, ale hodně jsem o ní slyšel, je to prý úžasné město. Jsem zvědavý i na českou kuchyni, jsem si jistý, že budu moci vyzkoušet a naučit se mnoho nového,“ usmívá se. „V posledních letech k nám do hotelu jezdí stále víc a víc lidí z Česka, kteří milují sportovní aktivity a po nich dobré jídlo a pohodu. To nás těší,“ připomíná vzájemné propojení.

foto: Alex Moling
  • Andrea Irsara se narodil v roce 1974 v rodině hoteliérů v Alta Badia.
  • Pracovní zkušenosti získal především v Itálii a ve Francii.
  • Jako velký ladinský patriot zdědil vášeň pro dobré jídlo od své babičky, po které pojmenoval svou gurmánskou restauraci „Stüa dla Lâ“. Jednoduchá, kreativní a originální kuchyně dává přednost místním surovinám a věnuje zvláštní pozornost udržování živých chutí a nutričních hodnot potravin.  
  • Když hledá klid po práci, vyráží do lesů v Alta Badia, nejčastěji na kole nebo se proběhnout a užívá si překrásnou krajinu, ve které má to štěstí žít. „To mi dodává energii,“ tvrdí s úsměvem.

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související