Královská dieta: Žádné brambory, rýže ani těstoviny k večeři

foto: Unsplash

Být součástí královské rodiny se může zdát jako velmi pohodlný způsob života. Ve skutečnosti ale musí její příslušníci dodržovat poměrně striktní a leckdy i velmi bizardní pravidla etikety. A i ohledně jídla to nemají úplně jednoduché. Královská dieta by asi nadchla málokoho z nás. Až na tu čokoládu a alkohol.

V tomto ohledu vynikala především nedávno zesnulá královna Alžběta II., která rozhodně nebyla žádnou gurmánkou. Podle slov bývalého královského šéfkuchaře Darrena McGradyho na rozdíl od svého manžela Philipa, který dobré jídlo miloval a moc rád si o něm i povídal, ona prý jedla jen z nutnosti.

Královská dieta v praxi: Rostbíf a čokoláda

Darren McGrady pracoval v Buckinghamském paláci jako královský šéfkuchař v letech 1982 až 1993 a The Telegraph svěřil, že Její Veličenstvo nebylo velkým příznivcem sacharidů, takže dostal jasný příkaz: „Žádné brambory, rýže nebo těstoviny k večeři!“, což samozřejmě platilo pro všechny členy královské rodiny. Královna si potrpěla na tradiční britskou kuchyni, měla prý moc ráda zvěřinu nebo rostbíf a milovala čokoládu. Ovšem jen tu hodně hořkou. Královna je rozhodně čokoholička, řekl McGrady letos na jaře v rozhovoru pro portál Coffee Friend. Nejraději měla pěnu z hořké čokolády smíchanou s kávou. Jejím nejoblíbenějším zákuskem byl ale čokoládový sušenkový dort. Kate s princem Williamem ho dokonce vybrali jako svůj svatební dort. Měl osm pater a vyroben byl ze 17 kilogramů čokolády a 1700 sušenek. Zajímavostí je, že ještě po dva a půl roce se v dražbě prodal jeden jeho plátek za v přepočtu 80 tisíc korun.

Disciplína na prvním místě

Podle McGradyho ale jinak byla nedávno zesnulá královna ohledně jídla velmi disciplinovaná a když večeřela sama, tak jen velmi skromně. Obvykle jí stačil jen kousek grilované ryby nebo kuřete se dvěma různými druhy zeleniny nebo miskou salátu. Podobné bývaly i obědy. K snídani si ráda dopřávala čerstvé ovoce, které ovšem jedla výhradně příborem, protože přísná viktoriánská výchova jí nedovolovala jíst cokoli pouze rukama. „Jediná věc, kterou by zvedla a zkonzumovala jen pomocí prstů, je odpolední čaj,“ prozradil v jednom z rozhovorů Darren McGrady. Někdy si ovšem Alžběta II. k snídani dopřála ještě míchaná vajíčka s uzeným lososem či uzenou treskou. V jídle nerada experimentovala a vlastně prý jedla stále dokola to samé. Neměla ráda fastfood a jediné, co z tohoto druhu jídel jedla, byl hamburger. Ovšem bez housky a s brusinkami místo kečupu.

Alkoholu se ale britská panovnice překvapivě nevyhýbala. Právě naopak. Jak prozradil Bryan Kozlowski, autor knihy Ať žije královna! 23 pravidel pro život od nejdéle žijící britské panovnice (Long Live the Queen: 23 Rules for Living from Britain’s Longest-Reigning Monarch) stejně jako královna matka, která zemřela v roce 2002 ve věku 101 let si potrpěla na poměrně silné koktejly. První drink připravený z ginu a dubonnetu si Alžběta II. dopřávala už před polednem. Během oběda pak další svůj oblíbený koktejl Dry Gin Martini a po obědě ještě sklenku vína. Velmi pravděpodobně šlo ale jen o velmi malé dávky, i když někteří experti na královskou rodinu tvrdí, že právě konzumace alkoholu společně s dobrými geny a střídmou stravou byla tajemstvím královniny dlouhověkosti. Jak známo Alžběta druhá zemřela letos 8. září ve věku 96 let. Za příčinu její smrti bylo později oficiálně označeno stáří.

Zdroj: www.express.co.uk, www.telegraph.co.uk, www.dailymail.co.uk

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související