Škola vaření: Jak připravit ta nejlepší míchaná vajíčka?

foto: Unsplash

„On moc nevaří, umí jen míchaná vajíčka…“ Traduje se, že recepty z vajec jsou ty nejjednodušší. Pravdou ovšem je, že mnoho lidí při jejich přípravě dělá spoustu chyb. Tak například míchaná vajíčka. Umíte je tak, aby byla hezky krémová, krásně nadýchaná a jen se rozplývala na jazyku?

Jídlo, které je na stole do pěti minut. Míchaná vajíčka jsou opravdu rychlovka, kterou zvládne každý. .Jenže aby chutnala opravdu dobře, je potřeba vědět, jak je připravit správně. Jinak místo lahodně krémové směsi budete mít na talíři gumovou hmotu. A ta dobrá prostě není.

Jak tedy připravit ta nejlepší krémová míchaná vajíčka?

Naučte se připravit ta nejlepší míchaná vajíčka na světě.

Rozklepněte 2 čerstvá vejce do misky a dochuťte je solí a pepřem. Lehce vyšlehejte vidličkou, dokud se žloutky a bílky nespojí.

Zahřejte pánev na středním stupni, nesmí být studená ani příliš horká. Přidejte čajovou lžičku másla a nechte ji rozpustit tak, aby máslo bylo po celé pánvi. Ještě než máslo začne pěnit, nalijte vejce a okamžitě začnete vařečkou míchat. Pokračujte v jemném míchání až do chvíle, kdy je směs ještě stále krémová, ale již hezky hustá. Trvá to zhruba 3–5 minut.

Ve chvíli, kdy jsou vajíčka téměř hotová, vypněte plotnu a vmíchejte další čajovou lžičku másla. Pořádně ji do směsi zamíchejte, vajíčka se v tu chvíli díky zbytkovému teplu z pánve dodělají a vznikne vám krásně jemná, krémová směs. Ihned podávejte posypané pažitkou a s krajícem čerstvého chleba s máslem.

Pokud dáváte přednost ještě krémovější chuti, můžete s druhou lžičkou másla přidat i trošku smetany, zhruba jednu polévkovou lžíci. Čím tučnější, tím lépe.

Vejce = vitaminová bomba

1 vejce obsahuje až 20 % doporučené dávky vitaminu D na den, 19 % vitaminu A (ten podporuje imunitu) a 20 % vitaminu B8. A to není zdaleka vše. Ve vejcích je také selen, železo, jsou skvělým zdrojem bílkovin i omega-3 mastných kyselin a vitaminů skupiny B, E, K. Dále obsahují minerální látky a stopové prvky. Například vápník, hořčík, fluor, draslík, zinek a nezanedbatelné množství jódu. Bez nadsázky lze tedy vejce označit za superpotravinu, které se rozhodně nemusíte vzdávat. Naopak. Zdravý člověk může sníst 2-3 denně vejce, započítávají se ovšem i ta skrytá v dalších potravinách a jídlech. Jen si pohlídejte původ vajec, nejlepší jsou ta od šťastných slepiček z volného chovu, ideálně v bio kvalitě.



I při dietě

Jedno vejce obsahuje jen 80 kalorií. Což je zhruba stejně, jako má jedno menší jablko, nožička párku nebo třeba 2 dcl toniku. Takže pokud si dáte k snídani dvě vejce, je to jen 160 kalorií, které vás i díky vysokému obsahu bílkovin zasytí na půl dne. Pokud držíte dietu, je dobré omezit k takové snídaní množství pečiva a tuku. Opečenou slaninu, nebo krajíc tlustě namazaný máslem nepotřebujete. Úplně stačí cca 50 g ideálně celozrnného chleba, k tomu dva plátky šunky, jeden plátek kvalitního sýra a zelenina dle libosti. Pokud to zvládnete, nepoužívejte máslo, nebo jen ve velmi malém množství a ideální snídaně je na světě.

zdroj: Daily Mail, BBC Goodfood

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související