Mlsání na víkend: Slané muffiny s pancettou

foto: Babiččina volba

S novým rokem se mnozí z nás snaží jíst zdravěji, a protože nových, chutných a zdravých receptů, navíc hotových za pár minut, není nikdy dost, jeden osvědčený pro vás máme. Slané muffiny s pancettou vás nadchnou!

Upečte si tyto lahodné slané muffiny, které uspokojí nejenom vaše chuťové pohárky, ale přispěji i k dobrému zažívání. Důležitou složkou při jejich přípravě je totiž kefír.

Kefír: Opomíjená superpotravina

Kefír má bezesporu mnoho výživových benefitů, nicméně jeho chuť je specifická. POkud vám nechtná v syrovém stavu, kdy je ovšem nejzdravější, můžete ho použít v kuchyni i jinak.

A proč je vlastně kefír tak prospěšný? Tak především podporuje správnou funkci trávicího systému. Tento kvašený mléčný nápoj obsahuje vysoké množství probiotických bakterií, díky kterým podporuje proces trávení a zpracovávání potravy. Podle Národního zdravotnického informačního portálu mají probiotika příznivé lokální působení na střevní pohyblivost a díky tomu upravují zácpu či průjem. Zároveň jsou užitečné při srážení krve, a to především díky produkci bioaktivního vitaminu K. Kefírové nápoje ale obsahují mnohem více užitečných látek, kterými jsou například fosfor, vápník či hořčík, a pomáhají se tak podílet na posilování našich kostí.

Na slané muffiny s pancettou potřebujete:

  • 250 g univerzální mouky
  • 2 vejce
  • 200 ml podmáslí nebo kefíru
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 100 g pancetty
  • 50 g goudy
  • 50 g parmazánu
  • 1 PL bylinkového másla
  • 1 cibule
  • 1 ČL másla
  • silikonové formičky na muffiny
  • lněné semínko a maldonská sůl na dokončení

Postup: Na másle opečte cibulku a pancettu, nakonec nechte zavadnout špenát. V míse smíchejte vejce, mouku, podmáslí, prášek do pečiva a sůl. Vmíchejte nastrouhané sýry a opečenou pancettu se špenátem. Nadávkujte do formiček. Na závěr posypte lněným semínkem a solí. Pečte při 200 °C asi 20 minut. Nechte vychladnout a pak vyklopte z formiček.

Co znamená označení univerzální mouka?

Až v regálech obchodů natrazíte na sáčel s moukou ounačený jako univerzální pšeničná mouka, možná se zarazíte. O co jde? Unikátní je v tom, že nabízí jednoduché řešení pro nepřeberné množství receptů, a můžete ji tak bezstarostně využít na pečení, obalování či zahušťování pokrmů, na slano i na sladko. A to proto, že díky obsahu kvalitnímu lepku a škrobu kombinuje vlastnosti hladké i polohrubé mouky. Navíc je umleta ze 100% českého obilí, a je také doporučeným výrobkem platformy Testuj.to. 

Zdroj: www.healthline.com, Babiččina volba, www.nzip.cz,

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související