Na cestách za gurmánskými zážitky: Korutanský hruškový chlebíček

foto: Carletto Photography / Kaernten Werbung

K vánoční atmosféře patří i nejrůznější dobroty a tradice. Jaké se drží v rakouských Korutanech? Například se tu peče korutanský hruškový chlebíček.

Jednou z dalších významnějších tradic, připomínající naši koledu, jsou tzv. klepači v Gegendtalu. Mladíci tu obcházejí dům od domu a pomocí klepání žádají o povolení vstoupit, aby mohli zahnat ducha zimy. Tři čtvrteční večery v průběhu adventu táhnou s hlasitým zvoněním zvonců od domu k domu a přejí jejich obyvatelům zdraví a štěstí do nastávajícího roku. Vstup do domu si musí zasloužit recitací veršů a zpěvem. Potom je čeká zasloužená odměna ve formě vydatného občerstvení od paní domu.

Ke zvykům, které se v Korutanech předávají z jedné generace na druhou, patří také potápění vánočního stromečku u krásných korutanských jezer. Je zároveň vzpomínkou na všechny, kteří v jezerní vodě přišli o život. Vyhlášené je rovněž hvězdné zpívání v Heiligenblutu. Tento zvyk patří dokonce od roku 2010 k nehmotnému kulturnímu dědictví UNESCO. A co se tu o Vánocích jí? Korutanská vánoční kuchyně je o něco rozmanitější než ta naše. V některých rodinách je sice zvykem podávat většinou sladkovodní rybu, ale v dalších to mohou být tradiční klobásky s chlebem, sýrové fondue nebo raclette. Na vánočních trzích nikdy nechybí voňavý ovocný mošt Glühmost a chlebíček ze sušených hrušek zvaný Kletzenbrot.

Korutanský hruškový chlebíček Kletzenbrot

Ve zdejším kraji je tahle dobrota tradičním vánočním pečivem. Sušené ovoce bylo kdysi pro místní sedláky a horaly důležitým zdrojem vitamínů v chladných zimních dnech, takže si jej náležitě vážili a připravovali z něj různé dobroty. A na Vánoce nikdy nechyběl tento hruškový chlebíček, který bychom mohli přirovnat k tomu, kterému u nás říkáme biskupský.  Jak se ten korutanský připravuje?

Potřebujete: 200 g sušených hrušek, 100 g sušených švestek, 200 g sušených fíků, 100 g kandovaného ovoce, 100 g rozinek, 180 ml rumu, trochu anýzu, špetku čerstvě strouhaného muškátového oříšku, špetku mletého hřebíčku, trochu skořice, 20 g droždí, 100 ml vlažné vody, 250 g žitné mouky, 80 g másla, 30 g třtinového cukru, 1 vaječný žloutek. Na pomazání: 1 žloutek a trochu mléka

Sušené hrušky svařte při nízké teplotě, slijte a nechte vychladnout. Pak je smíchejte se sušenými švestkami, fíky a kandovaným ovocem, promíchejte a vše nasekejte. Přidejte rozinky a směs ovoce namočte do rumu a koření. Nechte vyluhovat několik hodin, nejlépe přes noc. Rozpusťte droždí ve vlažné vodě. Máslo, cukr a žloutek vyšlehejte do pěny, přidejte mouku a vzešlý kvásek. Spolu s ovocem vypracujte těsto a nechte 30 minut kynout. Potom ho zformujte do tvaru bochníčku. Potřete žloutkem rozmíchaným v trošce mléka, položte na pečicí papír na plech a pečte na 180 °C asi 40 minut.

Zdroj: www.kaernten.at

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související