Škola pečení: Skvělé a jednoduché sušenky s čokoládou. Zlepší vám náladu

foto: Unsplash

Milujete cookies? Báječné vláčné sušenky, které se jen rozplývají na jazyku? Aby ne, taková dobrota je jako stvořená pro dlouhé deštivé odpoledne. S dobrým čajem a filmem zaručeně zvedá náladu. A jak upéct ty nejlepší?

Tento recept je tak jednoduchý, že vás až zarazí svou nenáročností. Ovšem výsledek stojí zaručeně za to. Potřebujete jen pár ingrediencí a taky znát jeden skvělý trik navíc.

Jak upéct dobré sušenky s čokoládou?

Připravte si: 120 g změklého másla, 140 g hnědého cukru, 1 vejce, 180 g hladké mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku, 1 lžičku vanilkového extraktu, 150 g hořké čokolády nakrájené na kousky

Postup: Máslo s cukrem vyšlehejte šlehačem na střední stupeň do pěny. Pak zašlehejte vejce (ideálně by mělo mít pokojovou teplotu), vanilkový extrakt a postupně přidávejte prosátou mouku smíchanou s práškem. Nakonec vmíchejte čokoládu. Z hotového těsta tvořte na pečicí papír lžící menší bochánky a kolem každého nechte dost místa, při pečení se „roztečou“ do tvaru sušenek. Tohle je důležitě, protože když sušenky rozetřete dotenka ještě před upečením, příliš se propečou, budou suché a nezůstanou vláčné.

Pečte cca 10-12 minut na cca 180 stupňů, dokud nejsou sušenky na okrajích pevné a uprostřed ještě měkké. Hotové nechte vychladnout a můžete podávat.



Jaké potraviny nám zvedají náladu?

Banány

Banány pomáhají zlepšit naše rozpoložení, protože obsahují významné množství vitaminů A, B6, C, a také tryptofan, aminokyselinu, kterou mozek používá k výrobě serotoninu, zodpovědného za naše pocity štěstí. Sacharidy v banánech ji pomáhají našemu tělu absorbovat, zatímco vitamin B6 ji přeměňuje na serotonin. Což zároveň snižuje rovněž nespavost a úzkost. Kromě toho banány obsahují hořčík, který zlepšuje funkci mozku.

Tmavá čokoláda

Existují důkazy, proč si lidé dávají čokoládu, aby se cítili lépe. Když sníme i malý kousek kvalitní čokolády, uvolní se v našem těle endorfiny a serotonin. Což má přímý vliv na okamžité snížení stresu a zlepšení nálady. Čokoláda obsahuje tři důležité látky, které mají vliv na fungování našeho mozku. Již zméněný tryptofan, dále fenylethylalanin, který podporuje pocity přitažlivosti, vzrušení, a naše tělo ho v hojném začne vyrábět, když jsme zamilovaní. V kombinací s dopaminem působí také jako antidepresivum. A konečně theobromin, slabý stimulant, který spolu s kofeinem vytváří euforii, jež mnoho lidí zažívá poté, co čokoládu snědí. I to je zřejmě důvod, proč na opojné účinky čokolády lidé přišli už velmi dávno. Kakaovníky rostly v blízkosti Amazonky už 4000 let před Kristem. První objevili lahodnou chuť kakaových bobů zřejmě staří Mayové. Podle posledních výzkumů už 600 let před Kristem vařili nápoje připomínající kakao. Rozdrcené boby míchali s dalšími ingrediencemi – vodou, kukuřičnou moukou, kořením a medem. A přidávali je i do mnoha jídel.

Ovesné vločky

Mají nízký glykemický index, což znamená, že stabilizují hladinu cukru v krvi. To má rovněž vliv na naši psychiku. Obsahují také selen, který zvyšuje hladinu serotoninu, tzv. hormonu dobré nálady. Nejlepší, čím můžete začít den, je tedy miska ovesných vloček s lžící medu a trochou jogurtu pro správný příjem bílkovin. Vyzkoušet můžete i uvedený recept na sušenky a nahradit bílou mouku pomletými ovesnými vložkami.

Para ořechy

Obsahují významné množství selenu. Ten v našem těle působí tak, že dokáže potlačovat smutek a špatnou náladu. Dostatečná dávka jsou pouhé tři para ořechy denně, které pokryjí naši potřebu selenu.

Zdroj: www.lifeadvancer.comhealthline.com, www.psychologies.co.uk, www.bbcgoodfood.com,  theconversation.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související