Vyzkoušeli jsme: Upéct domácí chléb ze sušeného kvásku

Jak to dopadlo?
foto: archiv autora

Všichni kolem kváskový chléb pečou jako o závod. A tak jsem to musela zkusit taky.

Přiznávám, že ač pandemie můj pekařský repertoár značně rozšířila, chleba jsem pekla asi jen dvakrát. A kváskový ještě nikdy. Hlavním důvodem byl kvásek, kamarádka mi ho sice několikrát slíbila, ale jak jsme se nevídaly… Znáte to. Takže když jsem v obchodě objevila sušený kvásek, rozhodla jsem se to zkusit. Návod na domácí chléb ze sušeného kvásku zněl totiž hodně jednoduše, takže mě zajímalo, jestli bude chutnat stejně jako ten, co si tak ráda kupuju ve svém oblíbeném pekařství.

Domácí chléb ze sušeného kvásku

Potřebujete:

  • 150 g žitné mouky
  • 350 g pšeničné hladké mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžičku cukru
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 sušený kvásek Dr. Oetker

Postup:

Vše smícháte a postupně vlijete 400 ml vlažné vody. Vymícháte hladké těsto, které necháte hodinu kynout. Pak ho přenesete do formy (10×30 cm) a necháte další hodinu kynout. Před pečením povrch podélně nařízněte, potřete vodou, můžete posypat semínky a pečete v předem vyhřáté troubě 15 minut na 220 a dalších cca 30 minut na 190 stupňů.

Teorie versus praxe, aneb Co se (ne)povedlo?

První zádrhel nastal hned v úvodu. Špatně jsem si přečetla návod a obě mouky smíchala půl na půl. No, by snad tolik vadit nemělo… Těsto už jsem v robotu vymíchala snadno, jen se dost lepilo, za což samozřejmě může více žitné mouky, než mělo být. Ale vykynulo hezky. Požadovanou formu jsem doma neměla, tak jsem si jako správný hrdopýšek řekla, že upeču klasický bochníček. Vytvarovala jsem ho co nejvyšší (lepivé těsto jsem zvládla zvýšenou dávkou pomoučení) a nechala znovu kynout. Po hodince se trochu rozplácl, ale nad tím jsme mávla rukou, se určitě v troubě ještě zvedne… Nařízla jsem těsto po obvodě ve třech kružnicích, jak jsem okoukala kdesi na internetu, potřela vodou a šup s ním do trouby.

Chléb se pekl hezky, ale tedy moc nevyběhl, to si přiznejme. Když jsem ho o něco dříve, než je v receptu, pěkně upečený vyndávala z trouby, bylo jasné, že je to spíš trochu placka, ale voněl hezky. A ještě čerstvý s máslem byl skvělý. Chutnal sice úplně jinak než ten z oblíbeného pekařství, ale klidně ho zkusím zas. Možná si i pořídím tu formu. Poměr námaha / výkon vychází velmi slušně, jen zkusím dát příště méně té celozrnné žitné mouky.


Domácí housky: Nádherně vláčné, křupavé, nepřekonatelné…

domácí housky
foto: archiv autora

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související