Žloutkové věnečky podle tradičního receptu. S vanilkou a žádný puding…

Ty chcete!
foto: Cukrárna Ječmínek

Už jsem to tu zdůraznila několikrát. Když mlsat, tak opravdu dobré věci, připravené podle tradičních, poctivých receptur. Což platí i pro žloutkové věnečky.

Podle tohoto receptu jsme je pekly s mojí prababičkou a když jsem později někde ochutnala jiné, nestačila jsem se divit, jak je ta chuť rozdílná. Babi zásadně používala pouze pravou vanilku (jen, když zrovna nebyla k sehnání, vzala za vděk vanilkovým cukrem, ale hodně nerada), máslo a vajíčka od svých slepiček. Chuť? Famózní. O dobré suroviny dnes naštěstí není nouze, takže pokud se do nich pustíte, rozhodně nic neošiďte. Nestojí to za to. A odpalovaného těsta se nebojte, při správném postupu je to to nejjednodušší těsto pod sluncem. Uvidíte!

Na tradiční žloutkové věnečky potřebujete:

Na těsto:

  • 200 ml mléka
  • 100 ml vlažné vody
  • 120 g másla
  • 180 g hladké mouky
  • 4 vajíčka
  • půl lžičky soli

Na krém:

  • 450 ml 12% smetany
  • 3 žloutky
  • 80g cukru krystal
  • 40 g škrobu
  • 50 g másla
  • vanilkový lusk

Postup:

Začínáme těstem. Do hrnce se silnějším dnem nalijte mléko společně s vodou, osolte, zahřejte, přidejte máslo a těsně před varem nasypte prosátou mouku. Stáhněte plamen a míchejte až se těsto krásně leskne a je z něj kompaktní „hrouda“. Trvá to minimálně pět minut. Pak ho nechte téměř vychladnout a zašlehejte do něho vajíčka, nejlépe robotem, aby bylo těsto hezky provzdušněné. Naplňte do cukrářského sáčku a na pečicí papír vytvořte kroužky asi o průměru 4 centimetry. Vložte do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečte asi 25 minut.

Mezitím si připravte krém.

Do misky vlijte smetanu, přidejte půlku vanilkového lusku i s vyškrabanými semínky a na vodní lázni nechejte zahřát. Ve druhé míse smíchejte žloutky s cukrem a škrobem. Na žloutkovou směs nalijte horké mléko, promíchejte a vraťte do nad vodní lázeň. zahřívejte a míchejte několik minut, dokud směs nezhoustne. Pak sundejte z lázně a vmíchejte máslo. Horký krém přikryjte a dejte ho do lednice vychladnout.

Upečené a vychladlé věnečky rozkrojte a cukrářským sáčkem naplňte krémem. Prababi je vždycky jen pocukrovala, ale pokud je chcete mít jako z cukrárny, rozpusťte si trochu cukrářského fondánu s vodou a horní část věnečku v něm namočte.


Jak upéct domácí croissanty? Fotorecept krok za krokem

Foto: Jitka Lubojacká

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související