Kuchařských knih vychází každý rok opravdu hodně. A vybrat tu skutečně dobrou, není úplně snadné. Proto jsme pro vás připravili výběr toho nejlepšího, co je momentálně na trhu. Najdete v nich spoustu inspirace co vařit i péct podle klasických i nejnovějších trendů.
Kateřina Černá: Emma a šéfkuchaři
Masterchefové Jan Punčochář a Marek Fichtner, šéfkuchař Filip Sajler, průkopnice vaření z biopotravin Hana Zemanová a další kulinářské celebrity. Ti všichni s dospívající Emmou vymysleli báječná menu, jež zvládne i začátečník. Poctivé recepty z čerstvých surovin budou inspirací nejen pro teenagery, ale také pro zaměstnané maminky či tatínky, kteří dosud nedrželi vařečku v ruce.
„Tahle kniha není jen obyčejná kuchařka. Nahlédnete s ní pod pokličku nejen v mé kuchyni, ale i v kuchyních mých kolegů a přitom se dozvíte spoustu zajímavostí o ingrediencích, které běžně používáte,“ říká Jan Punčochář.
Autorkou knihy je Kateřina Černá, novinářka žijící v Praze, ale stále hrdá na své rodné Slezsko. Věnuje se gastronomickým tématům, působila také jako režisérka, kreativní producentka a dramaturgyně. Je propagátorkou zdravého jídla z čerstvých surovin a rozumného přístupu k půdě a krajině.
Kateřina Bičíková: Chilli kuchařka
Chilli kuchařka je vtipným průvodcem pěstováním, zpracováním a hlavně vařením s chilli papričkami. Protože zdaleka nejde jen o to, „hodit do jídla nějaké čili“ a pak poslouchat kňourání citlivějších jazýčků, že se to nedá jíst.
V knize najdete 80 originálních a lety ověřených receptů food editorky Kateřiny Bičíkové. Těšit se můžete na nejpopulárnější pálivé pokrmy z celého světa i české kuchyně, ale nezapomnělo se ani na vegetariány, milovníky alkoholu či sladkostí. Recepty jsou srozumitelně popsané i pro ty, kteří moc nevaří, a vedle geniálních pálivých omáček se můžete těšit na nejpopulárnější pálivé pokrmy z celého světa.
Hugo Hromas: Sedm způsobů jak se radovat z jídla
Jednoduché a tradicí prověřené – právě takové jsou oblíbené recepty kuchaře a publicisty Huga Hromase. Ve svém vyprávění vás provede způsoby, jak připravit jídla inspirovaná rozličnými kuchyněmi, které poznal: od filmového natáčení na Sahaře přes Itálii, Ukrajinu a Španělsko až na dvorek svého domku na Křivoklátsku. Prostřednictvím osvědčených receptů ze zeleniny, ovoce, obilovin a luštěnin se seznámíte s pestrou paletou omamných chutí.
Svůj gastronomický pseudonym Hugo používá Michal Hromas od chvíle, kdy pracoval pro brněnskou restauraci Borgo Agnese, v níž působilo více jeho jmenovců. Je známý svým originálním pojetím kuchyně, kterou často tvoří pouze oheň, rošt a kotlík. Na ohni připravuje nejen pořádné kusy masa, ale také vynikající zeleninové pokrmy, peče chleba, a dokonce i dezerty. Stojí za tváří podniků různých stylů napříč Českou republikou.
Vařil v několika pražských restauracích, například v Domě vína U Závoje, Aromi či v Plzeňské restauraci Obecního domu, byl také šéfkuchařem arabské restaurace Dahab. V Laboratoriu Riccarda Lucqueho na pražském Starém Městě pravidelně pořádá kurzy vaření a pro internetovou televizi Stream.cz natáčí pořady, v nichž přibližuje autentickou gastronomii. Stál také u zrodu streetfoodových festivalů v Česku a v rámci svého projektu Nomadis vaří na otevřeném ohni po celé republice.
Margit Slimáková: Osobní receptář pro zdraví a pohodu
Chcete být ve skvělé formě, cítit se dobře a udržet si doma pohodu? Dosáhnout toho není žádná věda. Stačí mít chuť a informace nezatížené zájmy výrobců a prodejců. Ty vám přináší specialistka na zdravotní prevenci a výživu ve své druhé knize, která je opět velmi osobní. Dozvíte se kdy a co jíst, jak předcházet nemocem nebo jak odolávat diktátu módy a zůstat sami sebou. Za každým doporučením je autorčina vlastní zkušenost.
Margit Slimáková se věnuje poradenství, osvětě, publikační i přednáškové činnosti a ve své práci využívá osvědčené poznatky ze všech oblastí medicíny. Prosazuje zdravou výživu do škol a je autorkou tzv. Zdravého talíře, který nahrazuje zastaralou výživovou pyramidu.
Její názory oceňují i mnohé známé tváře, například zpěvačka Ewa Farna. „Margit mě baví v tom, že mi jako jedna z mála velmi srozumitelně vysvětlila, jak fungují základy zdravého stravování bez různých ‚zázraků‘ nebo přehnaných řešení, kdy má člověk pocit, že žije snad už jen proto, aby pořád kontroloval jídlo. Jím skutečné potraviny a moc se těším, až si po cestě na koncerty budu číst její další knihu,“ prohlásila na její adresu.
Petra Burianová: Cesta z těsta
České tradice a jídla s nimi spojená jsou bezednou studnicí inspirace. Své o tom ví i Petra Burianová, která se v roce 2020 stala první vítězkou 1. řady populární televizní soutěže amatérských pekařů a cukrářů. Základem veškerého kuchařského umu jsou pro ni lokální suroviny a sezonnost. Nahlédněte do její kuchyně a nechte se zlákat jedinečnými recepty, vycházejícími z přirozeného koloběhu české přírody.
Jednotlivé kapitoly kopírují střídání ročních období a doplňují je ukázky tradičních řemesel. Autorka žije na statku na Vysočině, vychovává s manželem pět dětí a mnoho let se věnuje lidovým řemeslům. Ve své tvorbě uplatňuje lásku k folkloru a je nadšenou propagátorkou lidových tradic.
Josef Maršálek: Sexy dorty
Jestli v cukrařině existuje královská disciplína, pak jsou to dorty! A když se do jejich přípravy pustíte společně s mistrem cukrářem, vznikne umělecké dílo. Kouzlo těch nejlepších dortů totiž spočívá v tom, že lahodí nejen chuťovým pohárkům, ale také oku. A pokud chcete znát ty největší vychytávky, díky kterým budou vaše sladké výtvory prostě neodolatelné, spolehněte se na rady mistra cukráře.
Recept na jahodový dort podle Josefa Maršálka najdete zde
Rozhovor s Josefem Maršálkem:
Jak vás napadlo pojmenovat svou kuchařku zrovna takto?
Já jsem původně měl psát knihu o dortech a koláčích, ale nakonec jsem se rozhodl udělat ji uceleně na jedno téma. A dorty jsou pro mě ta nejpřitažlivější disciplína, proto jsem zvolil právě je. A sexy, protože oni tak nejen vypadají, ale i chutnají. Při nakrojení, cítíte tu vůni, vidíte úžasnou náplň, skvělý krém a dokonalý piškot. Je to prostě sexy pohled. Jsem rád, že jsem si v nakladatelství ten název prosadil, protože se mi hodně líbí.
Kdy jste si řekl, že budete cukrářem?
Když mi byly tři roky, k narozeninám jsem dostal úžasný ořechový dort a vše bylo rozhodnuto. Rodiče sice chtěli, abych šel na vysokou a stal se učitelem, ale já jsem si to nenechal vymluvit. Nakonec učitele v rodině stejně máme. Můj partner Petr vyučuje na vysoké škole. Díky tomu máme doma přes sto morčat, protože učí chov drobných zvířat.
Jak to mají podle vašich zkušeností Češi s pečením? Pečeme pořád rádi?
Já myslím, že ano, protože v českých kuchyních je jako povinná výbava trouba, což ve světě nebývá. Výjimkou jsou kupodivu Francouzi, přestože oni spíš chodí do pekáren a cukráren, kde nakupují ty své delikatesy.
Vaříte doma, nebo to necháváte na partnerovi?
Přestože Petr vaří velmi dobře, pánem kuchyně jsem já. Avšak nepouštím se do ničeho složitého. Oba máme rádi spíš obyčejná, jednoduchá jídla.
Roman Staša: Matla – Kuchařka plná příběhů
Hokejka, kuchař, trenér, běžec, cestovatel… Těch nálepek měl Roman Staša, kondiční trenér, bývalý juniorský hokejista a vítěz 4. řady televizní soutěže MasterChef Česko, už hodně. Chcete vědět, jak k nim přišel? O tom vám poví vše. „Tohle totiž není obyčejná kuchařka, ale taky celý můj životní příběh. Ke každému období, o kterém budu vyprávět, přidám několik receptů a poradím, jak při vaření zvládnout i pár průšvihů, protože v tom jsem se celkem osvědčil,“ slibuje s humorem sobě vlastním. Ty recepty vás ale budou bavit!
Rozhovor s Romanem si můžete předčíst zde:
Roman Staša: Recepty jsem vždycky trochu zmatlal
foto: Albatrosmedia (7)