Škola pečení: Jak na dobrý piškot? Důležité jsou tři věci

foto: Unsplash

Pokud si myslíte, že cukrařina není nic pro vás, vyvedeme vás z omylu. Upéct dobrý piškot není zase tak složité a při dnešních cenách cukrovinek se určitě vyplatí se to naučit. Je pravda, že příprava dobrého korpusu je trochu náročnější disciplína, ale zase tak složité to není.

Upéct a následně nazdobit skvělý dort, není nic těžkého. Ano, mnozí cukráři vám řeknou, že piškot je na přípravu složitější než kynuté těsto, ale věřte, že z toho zbytečně dělají trochu vědu. Logicky, vždyť je to jejich živobytí…

Těžké to ale není, jen musíte dodržet pár důležitých pravidel. Za prvé vejce si vždy vyndejte z lednice předem, při zpracování by měla mít pokojovou teplotu. Za druhé oddělení žloutků od bílků musí být precisní, jinak se vám sníh neušlehá. Vždy do něj přidejte trochu soli, šlehá se pak o poznání lépe. A ke žloutkové směsi ho pak přimíchávejte jen ručně metlou a co nejjemněji. Tahle část celé přípravy je velmi důležitá, postupovat musíte opravdu zlehka, aby výsledný piškot byl opravdu nadýchaný. A poslední veledůležitý bod, při pečení neotvírejte troubu zbytečně brzy, kontrola by měla přijít až ve chvíli, kdy povrch začíná růžovět a střed už není tekutý.

S následujícím osvědčeným receptem nebudete mít velkou práci a výsledek je prakticky zaručený, tak pojďme na to.

Na malinový dort potřebujete:

  • 5 vajec
  • 10 lžic vlažné vody
  • 20 dkg krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 1/2 kypřicího prášku
  • 1 lžičku oleje
  • špetku soli

Postup:

Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte vodu, nasypte cukr a vyšlehejte je do pěny. Když je hmota hezky hustá a hladká, začněte velmi opatrně přisypávat prosátou mouku promíchanou s kypřicím práškem. Nejlépe po lžících a stále míchejte. Do hotové jemně zamíchejte olej. Hotové těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy, vložte do vyhřáté trouby na 160 stupňů a pečte cca 20-25 minut. Hotový piškot poznáte i podle toho že těsto pod prstem pruží, ale zkouška špejlí vás ujistí. Upečený piškot nechte zchladnout, ale úplně nejlepší je upéct si ho den předem a až pak rozkrojit a ozdobit.

A teď další důležitá část přípravy dortů – krémy. Pokud si chcete ušetřit práci, vsaďte na tyhle ultra jednoduché. Chutnají skvěle a jejich přípravu zvládne i malé dítě.

Krém na dort – snadná varianta

Ušlehejte tři šlehačky, ideálně ty 40 %, oslaďte dvěma lžícemi moučkového cukru a vmíchejte jednu zakysanou smetanu. Doplňte ovocem – malinami, jahodami, borůvkami.

Cukrářský krém na dort – malinový

200 g malin propasírujte přes jemné síto, smíchejte s 30 g rozpuštěné želatiny, přidejte 125 ml smetanového bílého jogurtu, 75 g moučkového cukru a velmi opatrně 350 g ušlehané smetany. Stejně tak ale můžete připravit i jahodový.



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související