Okurkovo-melounové gaspacho podle Pavla Berkyho

foto: Pavel Berky

Prázdniny jsou v plném proudu. A to znamená, že je tu čas nejen na dobrodružství a cestování, ale i na sklizeň. Aktuálně jsou na zahrádkách číslem jedna okurky. Právě pro jejich typickou vůni i chuť si je většina lidí spojuje s létem. Jak z nich připravit to nejlepší gaspacho prozradil kuchař známý se soutěže MasterChef Pavel Berky.

Věděli jste, že za charakteristickou vůní okurky stojí tzv. okurkový alehyd, což je přírodní aromatická látka? Používají se nejen do různých zeleninových salátů, osvěžujících polévek, studených či teplých jídel, ale jsou vhodné i jako přísada do domácí limonády. Okurky lze také dobře konzervovat mléčným kvašením a uchovat je tak k zimní spotřebě.

Domovem okurek je severozápadní Indie, kde se pěstují více jak 3000 let. Ovšem divoce rostoucí předci okurek jsou součástí lidské stravy zřejmě odpradávna. Vykopávky poblíž Thajska odhalily, že okurky byly konzumovány již v roce 9750 před naším letopočtem. Také nakládání okurek bylo vynalezeno velmi brzy. V době faraonů jedli Egypťané okurky naložené ve slaném nálevu téměř při každém jídle. A Izraelci si podle Bible při odchodu z Egypta stěžovali Mojžíšovi, že jim chybí právě okurky, které byli zvyklí pravidelně jíst.

Také v Evropě se jí okurky již tisíce let, staří Řekové a Římané si jich velmi cenili. Čerstvé okurky prý denně na svém jídelním stole požadoval i císař Tiberius. Do Nového světa je přivezl až Columbus, ale v 18. století se již běžně pěstovaly po celém světě.

Blahodárné okurky

Okurky jsou skvělým zdrojem vody, obsahují jí až 95%, takže velmi dobře hydratují organismus. Vysoký obsah vlákniny (pektinu) v okurce zase přispívá k lepšímu trávení a působí proti zácpě. Díky obsahu draslíku odvodňují, takže pomáhají zbavit tělo otoků. Plátky okurek jsou, zejména hodně vychlazené, skvělé jako obklady na oteklé oči nebo pokožku spálenou od sluníčka.

S pouhými 12 kcal / 100 g jsou okurky velmi nízkokalorickou zeleninou, nicméně v nich nechybí cenné živiny: zejména vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin K a minerály draslík, hořčík a železo.

foto: Pavel Berky

Okurkovo-melounové gaspacho

Suroviny:

  • 1 ks salátové okurky
  • 150 g čerstvých špenátových listů
  • 30 g čerstvého koriandru
  • ½ žlutého melounu
  • 1 ks limetky
  • 1 ks chilli papričky
  • olivový olej
  • redukce z balzamikového octa
  • sůl
  • pepř

Postup:

Okurku a meloun oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Do mixéru dejte okurku, meloun, špenát a koriandr. Přidejte sůl, čerstvě namletý pepř a chilli papričku. Vše rozmixujte do hladké krémové konzistence. Hotovou polévku ještě propasírujte přes cedník. Nakonec dochuťte čerstvě vymačkanou limetkovou šťávou a případně ještě dosolte.

Gazpacho pokapejte dobrým olivovým olejem a redukcí z balzamikového octa. Tuto polévku si nejlépe vychutnáte, když je pořádně vychlazená, proto můžete do talíře přihodit i kostku ledu, která bude polévku stále průběžně ochlazovat.

Kuchařské kouzlení Pavla Berkyho

Narodil se v Rimavské sobotě. Jeho otec je sanitář, matka zdravotní sestra. V roce 2002 nastoupil na Střední uměleckou školu v Trenčíně. V roce 2007 se v rámci dobrovolnického programu EDS přestěhoval na rok do Francie. Poté vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze (VŠUP / UMPRUM) a začal se věnovat módnímu návrhářství.

Jeho velkým koníčkem je vaření, které ho nakonec přivedlo až do soutěže MasterChef, kde se stal jedním z nejvýraznějších účastníků. Další skvělé recepty najdete i v jeho nové kuchařce.

zdroj: Nzip.cz, Pavelberky.com. , www.ceskenapady.cz, www.medicalnewstoday.com, www.healthline.com, www.webmd.com, www.ehealthzine.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související