Mlsání na víkend: Italský mrkvový dort

foto: Unsplash

Máte chuť vyzkoušet si nějaký neotřelý recept? Zkuste italský mrkvový dort, při jehož přípravě nebudete potřebovat ani gram mouky.

Tento recept na italský mrkvový dort pochází ze severní Itálie z oblasti Trentino. Zajímavostí je, že se do něj nepřidává žádná mouka, výsledek je ovšem mimořádně povedený. V Itálii se jí nejčastěji jen jako buchta k snídani či odpolední kávě, ale pokud z něj chcete vytvořit něco sofistikovanějšího, smíchejte 1 mascarpone s ušlehanou smetanou, přidejte pár kapek amaretta (mandlového likéru), dort rozkrojte a promažte krémem. Nebo jej pomažte jen svrchu a ozdobte vykrájenými kolečky mrkve.

Na italský mrkvový dort potřebujete:

  • 250 g mletých mandlí
  • 250 g mrkve, nejlépe karotky
  • 250 g cukru
  • 50 g máslových sušenek
  • 6 vajec
  • 1 prášek do pečiva

Postup: Žloutky oddělte od bílků a utřete je s cukrem do husté pěny. Přidejte mandle, najemno nastrouhanou a vymačkanou mrkev, najemno podrcené sušenky a prášek do pečiva. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a jemně ho vmíchejte k připravené hmotě. Vložte do horké trouby a pečte při 170 stupních asi 30 minut. Propečenost vyzkoušejte špejlí.

Co nevíte o mrkvi?

Mrkev pochází původně z Asie z oblasti Afganistánu, Íránu a Pákistánu. Někdy ve 12. století se pravděpodobně díky křížovým výpravám její pěstování rozšířilo do Evropy. Původně ale nebyla tak sladká jako dnes a měla nachově červenou barvu. Ta dnešní oranžová vznikla až někdy v 17. století šlechtěním v Holandsku.

Mrkev je bohatá na vitaminy (především C) i minerály, ale ceníme si jí i jako dobrého zdroje vlákniny. Jen velmi vzácně vyvolává alergické reakce, proto bývá základem prvních příkrmů pro batolata. Nejčastěji je spojována s dobrým zrakem a to díky obsahu luteinu, který podporuje zejména lepší vidění v noci. Významný je v mrkvi obsah betakarotenu, z kterého si naše tělo vyrábí vitamin A. Ale aby jej dokázalo využít, potřebuje k tomu i tuk, proto by se mrkev neměla jíst pouze samotná, ale vždy s kapkou oleje nebo másla. Je doporučována i při redukčních dietách, protože obsahuje velmi málo kalorií a přitom skvěle zasytí a zažene chuť na sladké.

Zdroj: Natural Food Series, healthline.com, britishcarrots.co.uk

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související