Recept týdne: Špenátový koláč z křehkého těsta s olivami

S vůní Středomoří...
foto: Unsplash

Špenátový koláč naučí jíst špenát i děti, které ho odmítají. Varianta s křehkým těstem je delikátní a hodí se skvěle i pro vegetariány.

Když se řekne křehké těsto, většina lidí si vybaví sladký koláč, nejčastěji klasický mřížkový. S marmeládou, ovocem nebo tvarohem. Ale jeho slaná varianta je mnohem rafinovanější. Náplň můžete měnit podle libosti, klasická je crème fraiche s vejci, slaninou či šunkou a sýrem. Ta se špenátem je ale lehčí a chuťově i zajímavější, zejména pokud ji doplníte černými olivami. Tenhle koláč jsem poprvé ochutnala v Srbsku, ale podobný pečou po celém Středomoří, takže si tou vůní a chutí připomenete krásné vzpomínky na dovolenou u moře. Pro děti můžete olivy vynechat a nahradit je kukuřicí.

Špenátový koláč z křehkého těsta s olivami

Křehké těsto:

  • 190 g hladké mouky
  • 110 g vychlazeného nakrájeného másla
  • 2 lžíce studené vody
  • 1 žloutek
  • sůl

Postup: Do prosáté mouky rozkrájejte máslo, přidejte žloutek, sůl a vodu a rukama vše zpracovávejte tak dlouho, až těsto bude kompaktní. Trochu se lepí, ale to nevadí, mouku nepřidávejte, těsto by bylo po upečení moc drobivé. Hotové dejte do lednice aspoň na dvě hodiny odpočinout. Pak ho vmačkejte do máslem vymazané formy, okraje vytáhněte a můžete prsty vytvarovat vlnky.

Náplň:

  • 3 vejce
  • 100 ml 33% smetany
  • 100 nastrouhaného čedaru
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 2-3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • olivy nebo kukuřice

Postup: Vejce smíchejte se smetanou, osolte, opepřete a přidejte sýr. Směs nalijte na těsto, přidejte pokrájený česnek, oprané listy špenátu a navrch olivy nebo kukuřici. Vložte do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečte asi 25 minut. Podávejte teplé, ale moc dobrý je špenátový koláč i studený.


Vařte podle originálních receptur: Řecká musaka

foto: PxHere.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související