„S pečením dortů jsem trochu na štíru“, říká MasterChef Roman Staša

A tak si vymyslel originální recept na jablečný štrúdl, který skvěle vypadá a ještě lépe chutná.
foto: Albatros Media

Už v neděli mají všechny maminky svátek a pokud té své chcete upéct dort, a nepatříte zrovna k mistrům cukrářům, můžete se inspirovat. Roman si pro tyhle zvláštní příležitosti vymyslel recept, který je rychlý, skvěle chutná a navíc ho zvládne každý.

„Kdo viděl můj dortový pokus v pořadu MasterChef, určitě pochopí, že cukrařina nepatří k mým úplně oblíbeným činnostem,“ směje se sympaťák Roman. Občas je ale potřeba připravit pro někoho z rodiny něco dobrého a pro tyhle příležitosti si Roman vymyslel trochu netradiční variantu svého oblíbeného štrúdlu. Možná vypadá složitě, ale na přípravu je jednoduchý a jak jsme si sami vyzkoušeli, chutná opravdu skvěle. Spojení těch chutí je prostě dokonalé. Takže pokud to chcete zkusit, a překvapit maminku nebo potěšit někoho místo dortu k narozeninám originálním šrúdlem, směle do toho.

Potřebujete:

80 g ořechů (část na drobenku, část do karamelu), 125 g másla, cukr krystal, 1 kelímek mascarpone (200 g), 1 vanilkový lusk, 3 limety, 2 jablka, trochu brandy nebo koňaku, skořice, listové těsto, červený vinný ocet, 1 kelímek krémového sýru (150 g)

foto: Abatros Media

Postup:

Z rozdrcených ořechů, půlky másla a cukru udělejte drobenku, vše smíchejte v míse a dejte do trouby vyhřáté na 170 °C na 15 až 20 minut. Mascarpone a sýr smíchejte s vanilkou, nastrouhanou kůrou z jedné limety a dejte vychladit do lednice. Mezitím oloupejte jablka a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Jablka vložte na pánev, lehce orestujte, oflambujte na brandy nebo koňaku, přidejte skořici, lžíci cukru a mírně povařte, aby se zredukovala veškerá tekutina. Pak lehce zasypejte kůrou z půlky limety. Jablka nechte odstát. Listové těsto vykrojte velkým kulatým zdobítkem a vložte do trouby k drobence. Až bude těsto zlatavé a křupavé, vyndejte ho.

Z cukru si udělejte karamel: do hrnce nasypte rovnoměrnou vrstvu cukru krystal, který pomalu zahřívejte na střední teplotě. Jakmile cukr začne karamelizovat na okrajích, míchejte jej, aby se nepřipaloval. Pokud se v karamelu objeví hrudky, stáhněte teplotu a míchejte, dokud se všechny hrudky nerozpustí. Karamel by měl být krásně voňavý a hladký. Když je cukr kompletně rozpuštěný, přidejte do hrnce jednu velkou lžíci vinného octa. Nechte odpařit a nasypejte rozdrcené ořechy. Karamel vylejte na pečicí papír a dejte do lednice vychladit. Poté rozdrťte v hmoždíři na prach. (Nedoporučuji používat na tuto akci mixér – jakmile se karamel zahřeje, rozteče se. A takovou spoušť v mixéru opravdu nechcete.

Použijte větší kulaté zdobítko a začněte vrstvit v následujícím pořadí: drobenka, těsto, krém, jablka, karamel.

foto: Albatros Media

Matla v akci

Bývalý zlínský juniorský hokejista Roman Staša, který měl ve sportu skvěle našlápnuto, ve dvaadvaceti letech vyměnil hokejku za vařečku. Jak sám přiznává, tlak na jeho osobu a přístup některých lidí ho dovedly k ukončení dráhy profesionálního hokejisty.

Pamatujete si své první uvařené jídlo? 
Byly to těstoviny, které jsem bohužel rozvařil, což v kontextu s tím, že jsem je vařil pro dívku, kterou jsem chtěl oslnit, bylo pro mě hrozný. 

foto: Roman Staša

Musel jste doma rodičům pomáhat, ať už s úklidem nebo třeba s vařením?
Naštěstí nemusel, protože jsem odmalička hrál hodně aktivně hokej. Nebyl čas na nic jiného. Měl jsem skvělé rodiče, kteří mě ve sportu naopak podporovali, takže vše důležité doma dělali za mě. A já se mohl soustředit na školu a hokej.

Vy jste byl velmi úspěšný hokejista. Napadlo by vás někdy, že se vydáte směrem profesionálního kuchaře?
Abych řekl pravdu, nikdy by mě to nenapadlo. Asi jím nebudu stejně nikdy, pokud to budeme brát tak, že profesionální kuchař je zavřený v restauraci. A to ani nechci. A být šéfkuchař, to je ještě daleká cesta, protože i když jsem vyhrál MasterChefa, tak to je velmi specifická věc, která je hodně o improvizaci. Já jsem tam měl kupodivu asi nejmenší stres, jelikož jsem zvyklý právě z hokeje.

Roman Staša, vítěze populární televizní soutěže MasterChef Česko 2020, vydal svou kuchařku Matka: Roman Stala, která je plná příběhů a receptů. / foto: Albatros Media

Co na vaše kulinářské umění říkají bývalí kamarádi z hokeje? Jak oni vnímají to, že jste odhodil hokejku a místo toho si vzal do ruky vařečku?  
Já si už vlastně ani nevybavuju, kdy jsem si tu vařečku poprvé vzal a uvařil něco dobrého. Kamarádů hokejistů mi moc nezbylo, protože jsem šel opravdu jinou cestou. Ale jeden hokejista – Michal Černý mi věnoval několik stran v mé kuchařce, kde píše, jak jsme se seznámili. Ale k hokejistům chodím vařit, a ti vždy říkají, že jim to chutná. 

V loňském roce jste vydal kuchařku s netypickým názvem Matla. Jak jste k němu přišel?
Název Matla pro kuchařku vymyslel Přemek Forejt, porotce MasterChefa, jelikož jsem podle něj nejdřív recepty tak trochu zmatlal, než se mi to povedlo. Přišlo mi tedy příznačný tu kuchařku pojmenovat právě takto. Myslím si, že v ní najdete víc, než byste čekali.

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související