Sladkost na víkend: Babiččiny lívance s jablky a skořicí

foto: Unsplash

Jablek se letos urodilo opravdu dost a tak vymýšlení, co z nich připravit, jen tak neskončí. Lívance s jablky jsou sázkou na jistotu. Tenhle staročeský recept vás určitě nezklame.

Také tápete, jaký je vlastně rozdíl mezi palačinkami a lívanci? Nejvíce v tom chybují ti, kdo hodně cestují, protože například v USA tolik oblíbené pancakes svou velikostí připomínají spíše naše palačinky, ale ve skutečností to jsou vlastně lívance. Název lívance pochází od slova lít, neboť jde o lité těsto. Ale těsto na palačinky se přeci také lije… Zajímavé je, že slovo lívance doputovalo až za hranice naší vlasti, objevuje se především v Rakousku a Bavorsku, kde se také pečou liwanzen.

Bohatá historie

Nejrůznější placky na rozpálené kovové desce ale lidé pekli odpradávna. Historikové se domnívají, že první lívaneček vznikl tak, že někomu ukápla na rozpálenou plotýnku obilná kaše, ale kdo ví. Staří Řekové používali rošty k pečení plochých obilných placek, které jedli pokapané medem a říkali jim „kreion“. Placky podobné našim palačinkám se jedly už i ve starém Římě, jak dokazují mnohé zápisy v původních kuchařských knihách. Ve středověku se pak připravovaly často ze žitné mouky, ty ovšem k těm dnešním jemným a nadýchaným měly hodně daleko.

Pokud bychom v tom chtěli udělat trochu pořádek, tak základní rozlišení je, že palačinky se obvykle pečou z nekynutého těsta a jsou velké a velmi tenké, přesně takové, jaké se pečou ve Francii pod názvem crêpes. Musí být opravdu téměř průsvitné a nadýchané. Sypou se cukrem i oříšky a nejčastěji promazávají marmeládou nebo čokoládou. Oproti tomu klasické staročeské lívance jsou z kynutého těsta a pečou se malé a vyšší. Jedly se především s povidly, marmeládou či sezonním ovocem. Nebo také s jablky a skořicí jako v tomto receptu.

Babiččiny lívance s jablky a skořicí

Budete potřebovat: 750 ml vlažného mléka, 500 g hladké mouky, 2 vejce, 42 g (kostku) droždí, 50 g cukru, vanilkový lusk, kůra z jednoho bio citronu, skořice, 3 větší jablka

Postup:

Do mléka rozdrobte do jednoho místa droždí, posypte cukrem, lžící mouky a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte ostatní suroviny a vymíchejte hladké těsto. Nechte na teple přikryté utěrkou stát. Až zdvojnásobí svůj objem, přidejte na malé kostičky pokrájená jablka, zamíchejte, nechte ještě chvíli kynout a pak můžete začít smažit. Skvěle jsou jen pocukrované, pomazané vymíchaným tvarohem s cukrem nebo i podávané polité medem nebo javorovým sirupem a posypané ořechy.

Zdroj: www.chefkoch.de, www.thespruceeats.com, www.world-foodhistory.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související