Mlsání na víkend: Dokonalá kefírová buchta bez vajec

foto: Babiččina volba

Milujete jednoduché recepty? Tak tady jeden osvědčený a naprosto skvělý je! Hrnková kefírová buchta vás nadchne snadnou přípravou i dokonalou chutí.

Pokud patříte k těm, kteří v kuchařkách sahají po těch nejjednodušších receptech s co nejmenším počtem surovin, zbystřete. Tahle lahodná hrnkovou kefírová buchta patří ke zlatým klenotům, o jejíž recept se určitě rádi podělíte. Suroviny na jeho přípravu nalezne doma téměř každý, k jejich odměření není potřeba ani váha a ještě obsahuje velmi zdravou přísadu.

Probiotická superpotravina

Tento dezert je výjimečný nejen pro svou jednoduchost, ale zároveň i díky spojení lahodných chutí. Navíc způsobí, že mnozí nedokáží zůstat jen u jednoho kousku. Kvalitní kakao ale není oblíbenou složkou mnohých dezertů jen pro svou chuť. Obsahuje totiž tělu prospěšné antioxidanty, které zabraňují předčasnému stárnutí. Kakao může pomáhat snižovat naši únavu, eliminuje stres, a díky bohatému množství vlákniny i podporovat správnou funkci střev.

Tento dezert ale obsahuje i probiotickou superpotravinu, která podpoří trávicí systém. Ano, jedná se o kefír. Tento kvašený mléčný nápoj totiž obsahuje vysoké množství probiotik, díky kterým je přínosem pro náš trávicí systém a zároveň může mít pro náš organismus mnoho dalších zdravotních benefitů. Nejenže pomáhá chránit imunitní systém, ale zároveň díky vysokému obsahu fosforu, vápníku, hořčíku a jiných minerálů podporuje zdraví našich kostí.

Kefírová buchta:

Potřebujete:

  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíci jedlé sody
  • ½ hrnku oleje
  • 3 hrnky univerzální mouky (k dostání je v hypermarketech) 
  • 2 hrnky krupicového cukru
  • 2 hrnky kefíru

Postup: V míse nejprve promíchejte univerzální mouku, cukry, jedlou sodu a kakao. Nakonec přidejte tekuté složky a stěrkou zapracujte do hladkého těsta. Mezitím zapněte troubu a nechte ji předehřívat na 190 °C. Připravené těsto vylijte na vymazaný plech a pečte 25–35 minut. Nechte zcela vychladnout a poté podávejte s jogurtem a ovocem. Upečenou buchtu můžete také pomazat i domácí nutelou.

Jak poznáte dobrou čokoládu?

Čím víc kakaa, tím lépe, bílá čokoláda není čokoláda… Pokud jde o čokoládu – výčet tradovaných polopravd či úplných nesmyslů nebere konce. Jedním z těch hodně zažitých je představa, že pravá horká čokoláda je hustá, až v ní stojí lžíce. Přitom je to naopak, ta luxusní je vždy řídká, skoro jako voda. Má pouze příchuť prvotřídní čokolády, která se v ní rozpustí. Vyzkoušet si to může každý sám: stačí rozpustit ve 100 mililitrech mléka 60 g kvalitní čokolády. Hořké, mléčné nebo bílé, záleží jen na tom, co máte rádi. Chutná skvěle, ale rozhodně není hustá. To, co vám občas nabízejí v cukrárnách či kavárnách je nápoj plný ztužovadel, případně husté smetany či dalších přísad.

Dalším častým mýtem je, že ta nejlepší čokoláda má mít 80 či 90 procent kakaa. Jenže taková čokoláda má spíše suchou, až drolivou konzistenci a je velmi hořká. K jídlu vlastně není určena, je pouze surovinou pro výrobu dalších čokoládových delikates. O správné chuti čokolády rozhoduje především technika zpracování, ale i místo, kde kakaové boby rostou. Například, zda je tam dostatečně vlhko a polostín, protože na přímém slunci by se spálily.

Zdroj: Babiččina volba, theconversation.com, Inc.com, The Washington Post, thespruceeats.com, www.healthline.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související