Ultra rychlý recept na velikonočního beránka

foto: Babiččina volba

Hrnkové těsto zvládne i začátečník. Hotové je raz dva a chuť je naprosto skvělá. Stačí dobře vymazat formu a hlavní ozdoba sváteční tabule – velikonoční beránek – je na světě.

Velikonoce patří k vůbec nejstarším svátkům na světě. Ještě před příchodem křesťanství se v tuto dobu slavil příchod jara a nového vegetačního období. Dnes se jedná především o nejdůležitější křesťanský svátek, kterým si věřící připomínají umučení a následné zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Co se jedlo na Velikonoce?

Velikonoční vaření a pečení mělo vždy svá pevně daná pravidla. Hodování začínalo na Zelený čtvrtek, kdy na stole nesmělo chybět něco zeleného – například hrachová polévka, nebo čerstvé listy špenátu. A také se v ten den pekly se jidáše. Původ názvu možná uhádnete – tohle sladké pečivo z kynutého těsta symbolizuje provaz, na kterém se oběsil zrádný Jidáš. Podle tradice se jidáše potírají medem a jedí se právě na Zelený čtvrtek dopoledne, nebo ještě lépe ráno před východem slunce. To má zajistit nejen pevné zdraví, ale i ochranu před hadím uštknutím a vosím píchnutím.

Na Bílou sobotu se pekl právě beránek a mazance, které se světily v kostele a hospodář dával kousky na pole, do sadů i chlévů, aby si zajistil úrodu po celý rok.



Ultra rychlý velikonoční beránek

Ingredience

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 0,5 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • špetka citronové kůry
  • špetka soli
  • + na vymazání a vysypání formy máslo a hrubá mouka nebo krupice

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C.

Do mísy robotu dejte veškeré suché suroviny, tedy mouku, prášek do pečiva, citronovou kůru, špetku soli a cukr. Bokem si smíchejte vejce s mlékem a pomalu zašlehejte do suché směsi. Postupně přidávejte ještě olej a rum, až vznikne hladké tekuté těsto.

Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy. Nezapomeňte takto vymazat i horní stranu, beránek při pečení nakyne, tak aby se vám poté neroztrhal.

Pečte ve vyhřáté troubě 45 minut, poté odklopte vršek, zkontrolujte špejlí a podle potřeby dopékejte. Možná bude už hotový za tuto základní dobu.

Po vychladnutí opatrně vyjměte z formy, ovažte mašlí, pocukrujte a servírujte na tácu.

Jak vybrat správnou mouku?

Pokud si v obchodě nikdy nevíte pořádně rady, po jaké mouce sáhnout, vyberte tu s nápisem universální. Tato mouka kombinuje vlastnosti hladké a polohrubé mouky a je tak vhodná pro přípravu téměř každého receptu. Díky své optimální struktuře, kvalitě lepku a škrobu je skvělým pomocníkem pro přípravu slaných i sladkých těst, hodí se i na zahušťování a obalování, a ke všemu navíc ještě dobře kyne.

Zdroj: www.ceskevelikonoce.cz, regiony.rozhlas.cz, ceskatelevize.cz, babičinnavolba.cz

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související