Recept na sněhová jablka mám po své prababičce. Trochu připomíná oblíbený hraběnčin koláč, ale postup je odlišný. Ovšem chutná skvěle. Přesvědčte se.
Sněhová jablka patří do našeho zlatého rodinného fondu. Už se nikdy nedopátrám, odkud recept pochází, ale babička mi vyprávěla, že jej její maminka připravovala jen za odměnu. Což byla nejspíš povídačka pro děti, aby byly hodné a dobrotu si zasloužily. Pravda je, že co si i já matně pamatuju, nejčastěji jsme je měli právě v tomto období, kdy jablíčka ve sklepě už nebyla úplně dobrá, ale na koláč se hodila velmi dobře. Lepší jsou sladší moučnější jablka, ale vlastně můžete použít jakákoli. Ta kyselejší je možné přisladit.
Na sněhová jablka potřebujete:
- 245 g hladké mouky
- 60 g cukru
- 150 g másla
- 2 žloutky
- citronovou kůru, vanilku, špetku soli
- 8 jablek
- jahodovou nebo višňovou zavařeninu
- sníh z asi 5 bílků ušlehaný se 100 g cukru
Postup: Do mouky nakrájejte změklé máslo, přidejte cukr, žloutky, vanilková zrníčka z asi půlky lusku, čerstvou citronovou kůru z dobře omytého nejlépe bio citronu a sůl. Rychle rukama zpracujte těsto, které dejte zhruba na hodinu do chladu ztuhnout. Těsto je třeba zpracovat krátce, protože dlouhým hnětením se máslo začne rozpouštět a těsto lepit. Pak z těsta vyválejte placku, vykrojte podle dna dortové formy a vložte kolo zpět do formy. Ze zbytku těsta vyválejte pás, který nalepte kolem placky jako okraje. Dno párkrát propíchněte vidličkou a upečte v troubě do růžova, trvá to asi 15 minut.
Mezitím oloupejte jablka, rozkrojte je na půl a vykrojte jádřince. Vložte do hrnce s trochou vody, sladšího vína a lžící cukru a chvilku povařte. Jablka by měla zůstat pevná. Pak je naskládejte na upečený základ, do každého otvoru po jádřinci dejte lžičku marmelády a jablka zakryjte ušlehaným sněhem. Další možností je, že jablka rozkrájíte na plátky a naskládáte na základ. Trochu marmelády můžete přidat mezi jednotlivé řady. Vložte do trouby asi na pět minut, dokud sníh lehce nezezlátne.
Čtěte více: