Jak na pravý francouzský quiche neboli lotrinský slaný koláč? Vláčnost zajistí smetana

quiche
Foto: Zuzana Smith

Quiche patří k francouzským kulinářským pokladům. Připravuje se v mnoha variacích, ale za klasický recept je považován především lotrinský slaný koláč se slaninou. Jak ho připravit správně podle tradičního receptu?

Původ jednoho ze symbolů francouzské kuchyně překvapivě nenajdete v zemi galského kohouta, ale spíše v Německu. Slovo „quiche“ (kyš) vzniklo nejspíš pofrancouštěním slova „kuchen“, což v němčině neznamená nic jiného než koláč. V Lotrinsku, kde je tento koláč doma, byl už od nepaměti vzhledem k jeho poloze silný germánský vliv. Což se samozřejmě promítlo i do zdejší gastronomie. Základem prapůvodního receptu bylo chlebové těsto, vejce, smetana a slanina nebo šunka. Sýr se začal přidávat až mnohem později a těsto bylo vyměněno za křehké, případně i listové.

Od kdy se pečou slané koláče?

Recepty na vejce rozšlehané se smetanou a zapečené v těstě jsou známé už ze 13. století z Itálie, takže je poměrně těžké určit, kde se původní recept na tuhle dobrotu vlastně vzal. Každopádně quiche, jak ho známe dnes, byl už hodně populární na dvoře Karla III. Lotrinského v 16. století. Když si pak začal razit cestu do kuchyní i obyčejných lidí, vznikaly jeho různé varianty. Do směsi se začala přidávat rajčata, chřest, houby, špenát… A samozřejmě sýr, respektive různé druhy sýrů. Vznikaly tak chuťově velmi zajímavé verze slaného koláče, ovšem na tu původní lotrinskou mnozí nedají dopustit. Samozřejmě se sýrem, to je jasné. Připravit si doma dobrý quiche je jednodušší, než si možná myslíte.



Jak upéct pravý lotrinský koláč?

Příprava vyžaduje jediné, neošidit suroviny a použít ty správné. Což platí zejména o crème fraîche. Tahle typická tučná zakysaná smetana je pro francouzskou kuchyni nezbytná. Nahradit ji samozřejmě lze, ale prostě to není ono. Naštěstí se dá, už celkem bez problémů a za rozumnou cenu, sehnat i u nás, takže doporučujeme recept nešidit.

Na těsto potřebujete:

  • 150 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • 1 vajíčko
  • sůl

Na náplň:

  • 100 g slaniny nebo šunky
  • 100 g strouhaného ementálu
  • 3 vejce
  • 250 ml crème fraîche
  • sůl, pepř

Postup: Nejdřív si na quiche připravte těsto, které musí alespoň dvě hodiny v lednici odpočívat. Do mouky rozklepněte vajíčko, přidejte na kousky pokrájené máslo, sůl a smíchejte na hladké těsto. Zabalte do igelitového sáčku a uložte do lednice.

Na náplň si pokrájejte slaninu nebo šunku na kostičky a osmažte. Slaninu skoro do křupava, šunku na kousku másla jen tak zlehka. Nechte vychladnout. Z těsta vyválejte placku a přendejte do kulaté formy. Uvedené množství vystačí na formu o průměru 25 cm. Pokud máte větší, přiměřeně zvyšte množství surovin. Těsto vytáhněte asi 1,5 do krajů. Propíchejte dno vidličkou, nasypte slaninu či šunku, nastrouhaný sýr a navrch osolenou a opepřenou smetanu, ve které jste rozmíchali vejce.

Pečte na 180 stupňů asi 20 minut do zlatova. Nejlíp chutná quiche ještě teplý, ale studený je taky moc dobrý. Jako příloha je nejlepší zeleninový salát.

Zdroj: www.idahoseniorindependent.com, www.quora.com, www.foodreference.com, www.lidovky.cz

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související